Diagnostiek

Begrijpen waar het gedrag van uw kind vandaan komt, begrijpen waarom je soms anders reageert dan een ander, waarom je hoofd soms zo vol voelt of waarom het niet lukt net als anderen een hele dag naar school te gaan en dan ook nog huiswerk te doen en af te spreken met vriendinnen. Allemaal dingen die je je als kind, jongere of ouder(s) kunt afvragen, maar nog geen antwoord op weet. Deze vragen willen wij, Autismecoaching Zuid-West, graag samen met jou en je systeem beantwoorden. Wij bieden diagnostiek aan kinderen en jongeren bij wie een vermoeden van autisme bestaat. We onderzoeken daarbij ook omgevingsfactoren en andere gedragskenmerken zoals aandachtsproblemen die van invloed kunnen zijn op het dagelijks functioneren. Ook kan er een los intelligentieonderzoek gedaan worden. Dit alles doen we door middel van een onderzoek naar jouw achtergrond en huidige functioneren. Op basis daarvan kunnen we bepalen of er sprake is van autisme (ASS) of dat er een andere verklaring is voor het gedrag. Aansluitend kan, wanneer wenselijk, een coachingstraject gestart worden om te leren omgaan met jouw autisme. 

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Het onderzoek start met een kennismakingsgesprek waarin we jouw hulpvraag analyseren en de gehele ontwikkeling in kaart brengen, van de babytijd tot nu. Daarna volgen twee onderzoeksochtenden (van circa 2 uur) waarin we door middel van testen, vragenlijsten, gesprekken en observaties de volgende gebieden in kaart brengen: 

  • Intelligentie/cognitieve vaardigheden
  • Prikkelverwerking
  • Aandacht en concentratie, executieve functies en informatieverwerking
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling 
  • Zelfbeeld/eigenwaarde
  • Gezinsfunctioneren 

Dit alles wordt samengebracht tot een compleet verslag waarin we door middel van alle onderzoeksgegevens antwoord geven op de onderzoeksvragen en daarmee op jouw hulpvragen. Er volgt een adviesgesprek waarin we de resultaten samen met jullie bespreken en duidelijke uitleg geven over de uitkomsten. Vervolgens geven we een persoonlijk advies op welke manier de ontwikkeling van jou of uw kind het beste ondersteund kan worden en wat hiervoor nodig is. 

Hoe meld ik mij aan voor diagnostiek?

Wanneer je besluit onderzoek te gaan doen is het allereerst belangrijk dat er een verwijsbrief is. Deze is te verkrijgen via de huisarts. Dit betreft een verwijsbrief voor een basis GGZ-behandeling. Vervolgens meld je je bij ons aan met het aanmeldformulier op onze website. Daarna nemen wij contact met je op om het traject verder toe te lichten en op te starten.

Wij hebben op dit moment geen wachtlijst voor diagnostiek.

RIEKLACHTENREGELINGPRIVACYREGLEMENT